Kyanidy nahradíme

25.6.2019
Citace:
https://www.csiro.au/en/News/News-releases/2019/Cyanide-free-gold-goes-into-production
Zdroj
Zlatý důl Super Pit v Západní Austrálii, foto Brian Voon Yee Yap, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en.

Nahradit toxické kyanidy nebo rtuť při těžbě zlata zamýšlí australská společnost Clean Mining Limited. V Západní Austrálii provozuje testovací zařízení, které k loužení zlata z hornin využívá thiosíran S2O32-. Jemně rozptýlené zlato v horninách umíme zatím vytěžit jenom tak, že ho rozpustíme buď jako kyanidový komplex nebo jako amalgám (roztok kovu) ve rtuti. V současnosti se 75% zlata těží pomocí kyanidů jako dikyanozlatný anion Au(CN) 2-. Netřeba zdůrazňovat, že životní prostředí dostává pořádně na frak.

Clean Mining Limited plánuje novou technologii vyvinutou v australském CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) po otestování dodávat těžařským společnostem. Výhodou je, že původní technologii pro kyanidové loužení lze přizpůsobit pro thiosíran. „Technologie je škálovatelná a nákladově efektivní a proces byl testován a ověřen v průmyslovém měřítku, přičemž poskytl komerčně životaschopné výsledky,“ shrnuje výhody Jeff McCulloch, výkonný ředitel Clean Mining Limited. Zlato v dnešní době představuje důležitou průmyslovou surovinu, protože trochu ho najdeme v každém elektronickém zařízení. Jeho význam jako tezauračního kovu silně poklesl.

Pomocí thiosíranu se již delší dobu těží i stříbro. Díky své schopnosti rozpouštět tento kov byl thiosíran součástí ustalovačů, když se ještě fotografovalo pomocí klasického bromostříbrného procesu.

 
Odeslat komentář k článku "Kyanidy nahradíme "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kyanidy nahradíme " e-mailem

Diskuse/Aktualizace